Ramazan ile orucun bireysel ve toplumsal yararlarını konuşup değerlendiriniz.

Ramazan ayında yapılan etkinlikleri ve oruç ibadetinin insan üzerindeki olumlu etkilerini dikkate alarak ramazan ile orucun bireysel ve toplumsal yararlarını konuşup değerlendiriniz. Orucun diğer ibadetlerde olduğu gibi birey ve topluma kazandırdığı pek çok fayda  vardır.

Ramazan ayının bireye ve topluma yararları

Oruç, dinimizin temel kaynağı olan Kur’an’la olan yakınlığımızı artırır. Çünkü Kur’an’ın  indirildiği ramazan ayında yapılacak en önemli ibadetlerden biri Kur’an’ı çokça okumak ve anlamaya çalışmaktır.

Oruç ibadeti, her şeyden önce insana sabretmeyi ve zorluklarla mücadeleyi öğretir. Hayatta acı ile tatlı, zorlukla kolaylık bir arada bulunur. Çoğu kez iyilik ve güzelliğe ulaşmanın yolu, zorluklarla mücadele etmekten geçer. Bu yönüyle sabır, başarıya ulaşmanın en önemli şartlarından biridir. Peygamberimiz de orucu, sabrın yarısı olarak tanımlamıştır.

Oruç, bir irade eğitimidir. İradesi zayıf insanların, olumsuz davranışlara meyletmesi daha kolaydır. Oruç, insanı kötü alışkanlık ve çirkin davranışlardan uzaklaştıran ve insanın iyi huylar kazanmasına yardımcı olan bir ibadettir. Peygamberimiz, “Kim kötü söz ve davranışları bırakmazsa onun yeme-içmesini terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur.” buyurarak oruç tuttuğu halde kötü huyları terk etmeyenlerin oruçlarına Allah’ın değer vermeyeceğini bildirilmiştir.

Oruç, insana daima Allah’ı hatırlatır, sorumluluk duygusunu geliştirir. Bir ay boyunca devam eden bu manevi eğitim sonucu Allah sevgisi kalplere iyice yerleşir, irade güçlenir. Bunun olumlu etkisi ile de insan, davranışlarını kontrol altına alarak her türlü kötülükten uzaklaşmış olur.

Oruç, nimetlerin değerini öğretir. Nimetlerden bir süre uzak kalmak; insana, onları daha iyi korumasını, israf etmemesini ve kendisine veren Allah’a daha çok şükretmesini öğretir.

Orucun bireysel olduğu gibi toplumsal yararları da vardır. Oruç, insanın şefkat ve merhamet duygularını geliştirerek bunun topluma sevgi ve yardımlaşma şeklinde yansımasını sağlar. Oruç tutan kimse, açlığın ne demek olduğunu bizzat tatmış olduğundan yokluk içinde kıvranan fakirlerin, kimsesizlerin çektikleri sıkıntıları hisseder. Bunun sonucu olarak da fakirlere yardım elini uzatarak onların sıkıntılarını giderir.

Toplumun huzur ve mutluluğuna katkıda bulunur. Ramazan ayının en önemli özelliklerinden biri de dinimizin emrettiği mali ibadetlerden biri olan fitrenin bu ayda verilmesidir. Zenginler de zekâtlarını ramazan ayında vermeye özen gösterirler. Tüm bunlar, insanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma duygusunu güçlendirmektedir.

Bütün Müslümanların bir ay boyunca oruç tutması, birlikte hareket etme anlayışını güçlendirir. Oruç nedeniyle benzer duyguları yaşayan insanlar arasında, düşünce ve davranış birlikteliği gelişir. Gönül dünyamız zenginleşir ve toplumsal bütünlüğümüz pekişir.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.