Yağmur Ormanları Soruları ve cevapları

Ekvator’un yakın çevrelerinde kalan bölgeler, genellikle yağmur ormanları adı verilen sık ağaçlardan oluşmuş ormanlarla kaplıdır. Bu karışık yapılı ve gür ormanlar bazen Ekvator ormanı olarak da adlandırılır. Bunun başlıca nedeni, bu bölgelerde bitkilerin gelişmesini durduracak soğuk ve çetin bir kışın ya da kurak, yağışsız bir mevsimin olmayışıdır. Geceleri bile hava sıcak ve nemlidir. Hemen her zaman yağmur yağdığı için düşen yağış miktarı çok yüksektir.

Mevsimler arasında fark çok azdır. Güneş sabah erkenden yükselir. Öğleye doğru bulutlar toplanır ve çok geçmeden, genellikle şimşek ve gök gürültüsüyle birlikte, bardaktan boşanırcasına bir yağmur başlar. Her yerden buharlar yükselir, nemli bir sıcaklık ortalığı kaplar. Bu koşullarda bitkiler şaşılacak bir hızla boy atar. Yağmur ormanları bitki yaşamı için çok elverişlidir. Sarp kayalıklar dışında her karış toprak, bitki örtüsüyle kaplıdır. İnce, uzun gövdeli yüksek ağaçların birbirine karışmış dalları ve yaprakları güneş ışığının aşağı ulaşmasını önler. Ağaç gövdeleri, halata benzeyen farklı sarmaşıklarla birbirine bağlanmıştır. Ağaçların çoğu, tek bir dal bile çıkarmadan 20-25 metre kadar yükselir. Genellikle 45 metre yüksekliğe ulaşan en büyük ağaçların altında, dev eğrelti otları, muz ağaçları ve başka birçok bitki yer alır. Yağmur ormanları, milyonlarca yıldır hiçbir yabancı etkiyle engellenmeden serpilip gelişimini sürdürmüştür. Fakat ne yazıktır ki günümüzde ürkütücü bir hızla kesilip yok edilmektedir.

Yağmur ormanları, yüzyıllardır o bölgede yaşayan insanların ve diğer canlıların yararlandığı doğal ürünlerin ambarı olmuştur. Bu ormanlardaki ağaçlar kesildikçe sakladıkları gizler, hastalıklarla mücadelede bize yardımcı olabilecek değerli doğal maddeler ve yeni yiyecekler olarak yararlanabileceğimiz bitkiler sonsuza kadar yitirilmektedir. Ormanların yok edilmesi, toprağın doğal dengesinin bozulmasına yol açacak, ağaç altı canlı yaşamına son verecek, yeni fidanların büyümesine ve ormanın yeniden yetişmesine engel olacaktır.

Yağmur ormanlarının sık ve gür bir yapıda olmasının nedenleri nelerdir?

Kurak ve yağışsız bir mevsim yoktur. Geceleri bile sıcak ve nemli bir hava vardır. Yağış miktarı çoktur. Çok sık yağmur yağar. Bitkiler sürekli yeşil kalır ve büyürler. Kış mevsimi görülmez. Bu sebeple ormanlar, bitkiler yıl boyu alabildiğine büyür.

Ekvator bölgesinin iklimi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Tek mevsim vardır. Gece ile gündüz arasında, kış ile yaz arasında sıcaklık farkı çok azdır. Bütün yıl yağışlı ve nemli bir iklimi vardır. Hava sıcaklıkları 25-30 dereceler arasıdır. Çok sıcak ve çok soğuk olmaz.

Yağmur ormanlarından insanlar nasıl yararlanıyorlar? Bu ormanların yok olması, o insanları sizce nasıl etkiler?

Yağmur ormanları doğal ürün ambarıdır. Orada yaşayan insanlar doğal ürünleri tüketir. Ve hastalıklara iyi gelen bitkiler de yetişmektedir. Ormanların yok olması bunların da yok olması anlamına gelir.

Doğal ürünler ne demektir?

Üretiminde bir katkı maddesi yada her hangi bir kimyasal kullanmadan, ürünün kendiliğinden doğada yetişmesi veya sadece kimyasal gübreler kullanılmadan organik gübre ve hayvansal gübrelerle üretilmiş ürünler demektir .

Yağmur ormanlarının yok olması, bölgelerin ve Dünya’nın iklim yapısını sizce nasıl etkiler? Neden?

Toprağın dengesi bozulur. Ağaç altı canlı yaşamaz olur. Yeni fidanlar büyümez ve ormanın yeniden yetişmesine engel olur.

Yağmur ormanlarının sesi olsanız insanlara neler söylemek isterdiniz?

Beni yok ederken çok dikkatli olun. Ben yok olursam sizde yok olursunuz.

Hadi Paylaş!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on Pinterest

Comments

    1. ödewim için çoq yardımcı oldunuz saqolun varolun =) ALLAH RAZI OLSUNNNNNN… sizin hakkınızda kötü seyler düşünenler var ama bn onlardan yana dqlm ole diyenler sanki ödev yaparken hiç neti kullanmıyolar waryaaa… sizin sayenizde hvimi beğendi ve 95 verdi kırdığı 5 puan gecc getirdiğimden dollayı :/ ama olsun yinede 5 aldım sağolunnn …..=)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.